Kerkrentmeesters Kerkrentmeesters
Een mooi verhaal over hoe je gemakkelijker prioriteiten kunt stellen. 

Als je het te druk hebt en het gevoel hebt dat er te weinig tijd in de dag zit, denk dan aan de emmer en twee flesjes bier…

Een professor filosofie staat voor zijn klas. Hij pakt een kleine emmer en doet deze vol met golfballetjes. Vervolgens vraagt hij aan de studenten of de emmer vol is. De studenten beamen dit volmondig met ja.
Dan neemt de professor een doos met kleine kiezelsteentjes en giet deze uit in de emmer. Hij schudt de emmer een beetje en de kiezelsteentjes vinden tussen de golfballetjes hun plek, zei de professor ‘is de emmer nu wel vol?’. En weer klinkt er een bevestigend ja. De professor pakt een zakje zand en strooit dit uit in de emmer. Natuurlijk vult het zand verder alles op. ‘En nu?’ ‘Nu is de emmer vol’ zeiden de studenten. Daarop neemt de professor twee biertjes en giet de hele inhoud in de emmer. De studenten lachen… ‘Welnu,’ zei de professor toen het lachen minderde ‘ik wil dat je deze emmer ziet als je leven De golfballetjes zijn de belangrijkste dingen in je leven, denk aan liefde, je familie, je gezondheid, vriendschappen, je passie. Als de rest verloren gaat, is je leven nog steeds vol. De kiezelsteentjes zijn dingen zoals je werk, je huis, je auto. Het zand is al het andere, de kleine dingen.
Als je eerst het zand in de emmer doet, is er geen plek meer voor de steentjes en de golfballetjes. Hetzelfde geldt voor het leven. Als je al je tijd en energie aan de kleine dingen besteedt, zul je nooit ruimte hebben voor de dingen die belangrijk voor je zijn. Stel je prioriteiten. Breng tijd door met de mensen waar je van houdt. ‘En de biertjes’, vraagt een student.
‘Ja’, zegt de professor, ‘hoe vol je leven ook lijkt, zorg dat er altijd ruimte is voor een paar biertjes samen met je vrienden.’

Een mooi verhaal dat ik in een tijdschrift tegenkwam en na het lezen ervan zullen velen de moraal erin herkennen. Druk zijn met dingen om je heen en waar het werkelijk om gaat schiet er vaak bij in. Dit gevoel leeft ook bij  de ploeg klussers. Die dingen oppakken die nodig zijn maar dan soms worden doorkruist door zaken die eigenlijk niet kunnen wachten. Direct aanpakken dus. We maken ons geen zorgen dat er straks niets meer te doen is. Onderhoud blijft altijd nodig en is het bestaan van klussers hiermee aangetoond. Maar ook dat nieuwe mensen meer dan nodig zijn. Over prioriteiten stellen gesproken….

Intussen gebeuren er ook mooie dingen. Een kleine greep eruit: verfwerk aan garagedeur en buitendeuren, buitenverlichting in orde maken, een vaatwasser die niet al te best is vervangen door een ‘krijgertje’ (z.g.a.n. en de gever dank!!) De groep Kaya die binnenkort de kleine bovenzaal in gebruik neemt en welke daarvoor is leeggeruimd. Dames die op doordeweekse dagen de bovenzaal-kastenwand grotendeels hebben opgeruimd en weer blinkt als een zonnetje (dit n.a.v. vorige oproep). Maar ook de groenploeg, elke maand de boekenclub en de kranten ophaalploeg verzetten veel werk. We zijn heel blij met alle hulp die zo vanzelfsprekend lijkt maar niet is. 

Met de komende feestmaand in aantocht zien we uit naar 2020. Wat zal het nieuwe jaar ons als wijkgemeente Centrum-West brengen.
We wensen u allen veel leesplezier, fijne Kerstdagen en een goede jaarwisseling.

De kerkrentmeesters


 
terug