Liturgische bloemschikkingen Pasen 2017 Liturgische bloemschikkingen Pasen 2017

Pasen

Zondag 16 april 2017


Woorden bij de bloemschikking .....

In de schikking een berg gevormd van drie schijven van een boom. De jaarringen geven de groeikracht aan, de scheuren de kwetsbaarheid. Alle horen bij het leven vanuit Gods krachtige Liefde.

Op deze paasmorgen zien we een tuin vol witte bloemen . We mogen deelgenoot worden van de kracht van de Opgestane Heer. Zijn Licht en Liefde, zijn opstandingskracht, mag onze kracht worden.Stille Zaterdag

Zaterdag 15 april 2017


Woorden bij de bloemschikking .....

We bevinden ons nog in de schaduw van Jezus ’kruisdood. We lezen verhalen over opstanding en voorzichtig breekt het licht van Pasen door.

Het kruis is nu omwikkeld met groen, symbool van doorgaand leven. Daarbij wat witte bloemen met wat groen mos. Eén witte kaars brandt.Goede Vrijdag

Vrijdag 14 april 2017


Woorden bij de bloemschikking .....

Op Goede vrijdag staan we stil bij het lijden en de kruisdood van Jezus. Als de paaskaars gedoofd wordt blijft een kleine kaars branden.

Het Licht lijkt te doven, maar de Liefde van God dooft nooit. Aan de voet van het kruis rode bloemen die verwijzen naar het lijden van Jezus.Zesde zondag veertigdagentijd

Zondag 9 april 2017


Woorden bij de bloemschikking .....

In de schikking voor deze zesde zondag in de lijdenstijd zien we weer een berg, gevormd door de drie schijven van een boom. In de jaarringen en scheuren zien we de groeikracht, maar ook kwetsbaarheid.

De verschillende keuren en patronen van de rode doek verwijzen naar er veelheid van verwachtingen van al die mensen die staan te juichen langs de weg. Jezus ontmoet een vrouw die al haar hoop op hem heeft gevestigd en hem zalft met olie uit een kruikje. Het zachte mos en de rode viooltjes verwijzen naar de zachte krachten, de kwetsbaarheid en haar nederigheid.Vijfde zondag veertigdagentijd

Zondag 2 april 2017


Woorden bij de bloemschikking .....

Op deze vijfde zondag van de veertigdagentijd horen we van Ezechiël over het visioen van de dorre doodsbeenderen. Johannes vertelt over de zieke Lazarus.

In de schikking zien we dorre takken die verwijzen naar de doodsbeenderen uit het visioen maar ook naar de dode Lazarus. Tussen de dorre takken zijn bloemen gestoken  vanuit verschillende richtingen. Gods geest blaast leven in wat dor en doods lijkt. Tulpen staan symbool voor gebed.Vierde zondag veertigdagentijd

Zondag 26 maart 2017


Woorden bij de bloemschikking .....

Drie schijven van een boom met de jaarringen er nog in, verbeelden een berg.
Symbool voor de kracht van Gods liefde, liefde die ons sterk maakt, en die ons in beweging wil zetten, ook in de veertigdagentijd. Tijd van inkeer en bezinning, van stilstaan bij het lijden.

Thema deze vierde schikking op weg naar Pasen is: JEZUS OPENT OGEN OM TE KUNNEN ZIEN.
Het licht van Pasen schijnt door het donker heen en dat zien we aan de roze kleur. De ronde gevlochten vorm rond roze anjers, geeft onze vooroordelen weer die het zicht kunnen ontnemen. De klimop eromheen, is een teken van Gods trouw.
Derde zondag veertigdagentijd

Zondag 19 maart 2017


Woorden bij de bloemschikking .....

Drie schijven van een boom met de jaarringen er nog in, verbeelden een berg. Symbool voor de kracht van Gods liefde, liefde die ons sterk maakt en die ons in beweging wil zetten ook in deze veertigdagentijd. Tijd van inkeer en bezinning, van stilstaan bij het lijden.

Thema in de derde schikking op weg naar Pasen is: ontmoeting bij de Jacobsbron.
Op deze derde zondag horen we over een ontmoeting van Jezus met een Samaritaanse vrouw bij de Jacobsbron. Jezus biedt haar levend water aan. Water dat echt leven geeft. In het bloemstuk een dorre tak, niet gevoed door water. Het is geen leven. Daarnaast  rode rozen. Door het water komen ze tot volle bloei. De zeven rozen staan voor de volheid van de liefde die Jezus geeft.
Tweede zondag veertigdagentijd

Zondag 12 maart 2017Woorden bij de bloemschikking .....

Drie schijven van een boom met de jaarringen er nog in, verbeelden een berg. Symbool voor de kracht van Gods liefde, liefde die ons sterk maakt en die ons in beweging wil zetten ook in deze veertigdagentijd.
Tijd van inkeer en bezinning, van stilstaan bij het lijden.
 
Thema in de tweede schikking op weg naar Pasen is:  Ontmoeting op de berg.
Mozes ontvangt de tien leefregels op de berg. Jezus gaat met drie van zijn leerlingen de berg op. Op de berg is een bijzondere ervaring en ontmoeting die ze vast willen houden. In de schikking zien we de witte amaryllis als beeld daarvan. De paarse bloemen staan voor bezinning. Wat er gezien is op de berg is niet vast te houden maar wel mee te nemen in het denken en doen.Eerste zondag veertigdagentijd

Zondag 5 maart 2017

Woorden bij de bloemschikking.....

Drie schijven van een boom met de jaarringen er nog in, verbeelden een berg. Symbool voor de kracht van Gods liefde, liefde die ons sterk maakt en die ons in beweging wil zetten ook in deze veertigdagentijd. Tijd van inkeer en bezinning, van stilstaan bij het lijden.

Thema in de eerste schikking op weg naar Pasen is: Aanvechting, verleiding en verzoeking, in de woestijn.
Op die plek, ver van de bewoonde wereld vandaan, met slechts wat stenen en zand, is voor Jezus de aanvechting groot, de gele narcissen zijn in deze schikking geen bodes van de Opgestane, maar de gele kleur verwijst naar kwaad en verleiding. Erbij wat groene mos, symbool van de hoop, want Jezus houdt stand!
terug