Liturgische bloemschikkingen Pasen 2019 Liturgische bloemschikkingen Pasen 2019
Pasen
Zondag 21 aprilDe basis van de schikking is een jute lap met rafels en gaten, deze verwijst naar ons aardse bestaan met gaten rafelkanten. Daarop witte doeken die verwijzen naar het Nieuwe begin, het licht dat het donker heeft overwonnen. De graftuin is een bloeiende Paastuin geworden. In die tuin zijn de contouren van een kruis te zien, een kruis van rietstengels. Het herinnert ons aan de weg die de Levende gegaan is, door het donker naar het Licht van de Opstanding, van het nieuwe begin!


Stille zaterdag
Zaterdag 20 aprilDe basis van de schikking is een jute lap met rafels en gaten, deze verwijst naar ons aardse bestaan met gaten rafelkanten. Daarop twee doeken een zwarte en een witte, in één nacht maken we overgang van het absolute donker naar het Licht van een nieuw begin. Daarbij een kleine schikking van witte bloemen, een kleine Paastuin. Erin een palmtak en een kruis van rietstengels, zij herinneren ons aan de weg die Jezus gegaan is! Een weg ten leven, de Levende is onder ons!


Zesde zondag veertigdagentijd
Zondag 14 aprilOpnieuw twee krachtige symbolieken in de schikking, Rietpluimen en een blauwe doek herinneren ons aan de doortocht door de Schelf- of Rietzee. Jezus is op weg naar Jeruzalem om Pesach te gaan vieren , feest van de bevrijding. Daarvoor een boog met twee palmtakken, die symbool staan voor zijn intocht in Jeruzalem. In het midden de steen , stenen die het uit zouden schreeuwen als de menigte het zwijgen wordt opgelegd! Vandaag het Hosanna en de lofzang , maar ook de doortocht naar de Stille Week!


Vijfde zondag veertigdagentijd
Zondag 7 aprilZoals alle weken zien we ook vandaag nog de blauwe doek en het riet, die herinneren aan God die het volk bevrijdde uit Egypte naar het beloofde land.

Verder zien we de paarse doek, de kleur van inkeer en bezinning passend in de veertigdagen tijd. Wat is rechtvaardig, wie is rechtvaardig en wie doet recht. Deze vragen staan centraal in deze gelijkenis. De wijngaard is hier verbeeld met een mooie rank met een tros druiven en de blauwe druifjes verbeelden de wijnbouwers die hard aan het werk zijn. Er boven uit de Yucca-bladeren, een zwaardvormig blad die het geweld van de wijnbouwers verbeelden. Op de hoek ligt de steen die de bouwers afkeurden en is de hoeksteen van de samenleving geworden.Vierde zondag veertigdagentijd
Zondag 31 maartDe Verloren zoon

In de schikking van vandaag, op weg naar Pasen, zien we twee elementen . 
Aan de ene kant de blauwe doek en het riet, zij herinneren aan God de bevrijder van het volk. Die hen wegleidde uit Egypte op weg naar het beloofde land. 
Aan de andere kant een paarse doek, passend bij veertig dagen van inkeer en bezinning. Daarop een groot hart met 7 rode rozen, verwijzend naar Gods hart, vol van liefde, bewogen en open naar mensen om hen welkom te heten. De weg daartussenin, staat voor de weg die de jongste ging, een roos verwijst ook naar liefde, maar liefde vooral op hemzelf gericht!Derde zondag veertigdagentijd
Zondag 24 maartWij moeten tot inkeer komen, een nieuw begin maken. ‘Jullie moeten je leven veranderen’, vertaalt de Bijbel in Gewone Taal. Dat is terug te zien in het riet. 

Riet staat voor buigzaamheid en de blauwe doek dat het water symboliseert, water geeft immers nieuw leven. De bedoeling van ons leven is dat we vrucht dragen, dat wij iets kunnen betekenen voor anderen. 
We zien de wilgentakken al uit komen. Wij worden uitgenodigd tot een nieuw begin.Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Wij zijn de vijgenboom, de Eeuwige is de tuinman. Met eindeloos veel geduld en liefde wacht hij op een nieuw begin: bloesem en vrucht. Naast de wilgentakken liggen de vijgen.


Tweede zondag veertigdagentijd
Zondag 17 maartZondag Reminiscere: gedenk uw barmhartigheid.

In de bloemschikking rietpluimen en een blauwe doek, zij verwijzen naar het Exodusverhaal over de doortocht door de Schelfzee, maar ook naar Mozes, die in zijn biezen mandje uit het water werd gehaald om zijn volk te redden uit de slavernij! Op deze zondag is er ook een weg te zien, een weg om te gaan in vrede als je je houdt aan de tien leefregels die God ons in de stenen tafelen uit handen van Mozes heeft gegeven. Tien tulpen staan voor 10 leefregels, de tulp is symbool van de verbinding met God, die in barmhartigheid naar zijn volk heeft omgezien en in barmhartigheid naar ons omziet!Eerste zondag veertigdagentijd
Zondag 10 maartOp deze eerste zondag van de veertigdagentijd zien we in de schikking een poort gemaakt van rietstengels. Door deze poort stappen we als het ware de veertigdagentijd in, een periode van 40 dagen, voorafgaand aan Pasen, die een heel eigen kleur en waarde heeft. Veertig dagen, om op weg naar Pasen, te versoberen, in te keren en stil te staan bij de weg die Jezus ging, stil te staan bij wat Hij voor je betekent en stil te staan bij de naaste ver weg en dichtbij! 

Riet herinnert aan het exodusverhaal, aan de doortocht door de Rietzee, door het water, de blauwe doek, op weg naar een nieuw begin in het beloofde land. Riet staat ook voor buigzaamheid, voor meebewegen, door het donker naar het Licht.
Paars is de liturgische kleur, paars staat voor inkeer en bezinning, een kastanjetak, nog helemaal in de knop verwijst naar een nieuw begin. Vooraan stenen en brood, op deze eerste zondag staan we stil bij de weg van Jezus die begint in de woestijn, waar Hij op de proef wordt gesteld!

 


 
terug