Schilderij Schilderij
Iedereen kent het Rijksmuseum in Amsterdam, waar je tegenwoordig niet meer naar toe hoeft te gaan om te weten wat je kunt verwachten. In dit digitale tijdperk kun je namelijk via internet op ieder moment van de dag een tour maken. Je hoeft dan geen rekening meer te houden met reis- en openingstijden. Bovendien is het gratis. Je kunt de stillevens en de landschappen zelfs groter maken om alles op het gemak vanuit huis te kunnen bekijken.

Maar toch…

Landwegen, bospaden, smalle en brede paden, verhard en onverhard, een zandweg en een schelpenpad, langs kanalen, over bruggen en door weilanden. De zon schijnt en de temperatuur is aangenaam. En dan kom je zomaar een kunstwerk tegen. De tocht is goed voorbereid en we genieten volop. Met gemak lopen we over dijken en langs spoorlijnen. Als we na vele uren de vestingwallen bereiken zien we als een soort beloning een kerktoren schitteren in de zon.
Onze voettocht is onderdeel van het Pieterpad, de langste aaneengesloten wandelroute in Nederland. We lopen  niet alleen met de voeten, maar ook met hart en ziel. Onderweg zien we verschillende soorten landschappen en hebben leuke ontmoetingen met andere wandelaars. We maken een onvergetelijke tocht en hebben veel plezier.

Een zomer lang kunnen we teren op die paar mooie dagen in de natuur, in een levend schilderij, zoals Gods schepping bedoeld is.

Joke de Zwart

(Schrijvers 1 oktober 2019,  Kruimkens 2021)
 
terug